ΟΠΣΥ "ΔΗΛΟΣ"

Δημιουργία Περιφερειακού Δικτύου Υγείας "ΔΗΛΟΣ" στις Κυκλάδες (Α' Φάση)

Tο έργο ΔΗΛΟΣ έχει σαν αντικείμενο την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης υποδομής για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) των Κυκλάδων.

Tο ΟΠΣΥ των Κυκλάδων θα επιτρέψει:

  • Τη παροχή υπηρεσιών συνεχούς, ποιοτικής και ενοποιημένης φροντίδας υγείας προς τους πολίτες, με ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, σε όλες τις Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία).
  • Την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλα τα «στάδια» του κύκλου παροχής υπηρεσιών υγείας – από την κράτηση ραντεβού σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας έως τη διεξαγωγή εξετάσεων, την εισαγωγή για νοσηλεία και την τιμολόγηση.

Τα βασικά οφέλη για τον πολίτη από την υλοποίηση του ΟΠΣΥ είναι τα εξής:

  • Η ενοποιημένη, ασθενοκεντρική διαχείριση των διοικητικών και ιατρικών δεδομένων για κάθε ασθενή, με παράλληλη μείωση του χρόνου αναμονής και της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από οποιαδήποτε μονάδα υγείας της Δ.Υ.ΠΕ.
  • Η άμεση διαθεσιμότητα του ιατρικού ιστορικού του πολίτη σε οποιοδήποτε σημείο παροχής υπηρεσιών υγείας, η οποία θα διευκολύνει το διαγνωστικό και θεραπευτικό έργο του ιατρικού προσωπικού και θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες ακριβούς διάγνωσης και ορθής θεραπείας.
  • Η σταδιακή μείωση του χρόνου αναμονής σε όλες τις Μονάδες Υγείας μέσω της εκλογίκευσης της κατανομής πόρων ανάλογα με τη ζήτηση υπηρεσιών από τους πολίτες και της αποτελεσματικής διαχείρισης κλινών σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών της περιφέρειας.
  • Η απόλυτη προστασία του ιατρικού απορρήτου των πολιτών, μέσω της εξουσιοδοτημένης χρήσης των ιατρικών τους δεδομένων σε όποιο σημείο και χρόνο απαιτείται για την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών υγείας.

Τα βασικά μέρη του έργου είναι:

  • Μελέτη Εφαρμογής, για την οριστικοποίηση των αναγκών και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του περιβάλλοντος που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό, τις υποδομές και το λογισμικό εφαρμογών και συστημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων (ΠΚΔ) και των πληροφοριακών συστημάτων όλων των Μονάδων Υγείας των Κυκλάδων.
  • Εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού και υποδομών
  • Εγκατάσταση και παραμετροποίηση των βασικών υποσυστημάτων: Διοικητικο-Οικονομικό, Διαχείριση Ασθενών, Ιατρονοσηλευτικό, υποσύστημα εργαστηρίων (ΠΣΕ), υποσύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (BI)
  • Εκπόνηση Μελέτης Ασφάλειας και Σχεδίου Ανάκαμψης από Καταστροφή (Disaster Recovery Plan)
  • Παροχή των σχετικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, τεκμηρίωσης, εγγύησης, και τεχνικής υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας (SLA)

Οι δυνατότητες μελλοντικής επεκτασιμότητας του συστήματος:

  • Θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη – με πλήρες ιατρικό ιστορικό, αποτελούμενο από πρωτογενή δεδομένα - ο οποίος αναμένεται να απαλλάξει οριστικά τον πολίτη από το ρόλο "συντονιστή" ιατρικών πληροφοριών και υπηρεσιών - και την ευθύνη που ο ρόλος αυτός επιφέρει - και να αναθέσει το ρόλο αυτό στη Δ.Υ.ΠΕ.
  • Θα επιτρέψουν στη Δ.Υ.ΠΕ. να παρέχει, μελλοντικά, νέες, πρωτοποριακές υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη, όπως, για παράδειγμα, υπηρεσίες κατ΄οίκον φροντίδας (π.χ. προ-νοσοκομειακής / μετα-νοσοκομειακής φροντίδας, φροντίδας χρονίων και / ή ηλικιωμένων ασθενών), υπηρεσίες τηλεϊατρικής, υπηρεσίες πρόληψης, υποστήριξη υγειονομικού χάρτη, υπηρεσίες πρόνοιας, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κάρτα υγείας, κλπ.

Το έργο ΔΗΛΟΣ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 και έχει μπει σε πλήρη παραγωγική λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2007.